Iskustvo porodice Stefanović

Instalirati novo grejanje usred zime? Da li je to moguće?
Ne moramo se smrzavati i tuširati hladnom vodom?

Ta i mnoga druga pitanja postavljala je porodica Stefanović iz Beograda, kada je sredinom decembra dobila Predlog najboljeg rešenja za grejanje od NovogGrejanja. Postojeći kotao je već bio u godinama, a na bojleru su se javile pukotine.

12. decembra 2015. godine uneo je gospodin Stefanović na našoj internet stranici www.NovoGrejanje.com podatke o svojoj kući i želje u vezi sa novim sistemom grejanja. Pre toga, kontaktirao je dve druge grejačke firme. Međutim, u dogovorenim vremenima za sastanak jedna firma se nije pojavila a druga je jako kasnile. To je već na prvom koraku rezultiralo nezadovoljstvom porodice Stefanović.

Sa NovimGrejanjem bilo je drugačije. Samo jedan dan nakon zahteva, porodica Stefanović imala je u rukama Predlog najboljeg rešenja za grejanje za Vas. Kako to funkcioniše? Gospodinu Stefanoviću, koji je i sam u poslu sa elektronikom, ideja je bila zanimljiva i hteo je da sazna više. Odlučio je da nas pozove već sledeće jutro.

Upitnik

Međutim, u tome ga je pretekao ovlašćeni instalater NovogGrejanja, koji ga je pozvao. Odgovorio mu je na pitanja na način razumljiv i tehničkim laicima – i dogovorio termin za dolazak u posetu i snimanje objekta i instalacije.

"Tako brzo, a ipak stručno: Nadam se da će i montaža proteći brzo i glatko" - zaključio je gospodin Stefanović na kraju posete instalatera NovogGrejanja.

15. decembra 2015. porodica Stefanović dobila je preciznu i konačnu ponudu za njihovo novo grejanje. Početak montaže nove Viessmann toplotne pumpe uključujući i bojler za sanitarnu vodu odmah je dogovoren za 05. januar 2016, jer je od nas predloženi termin 26. decembar porodici Stefanović zbog dolazećih praznika iz razumljivih razloga bio previše "zauzet".

"Morate biti obavezno gotovi do večeri. Imamo karte za koncert i moramo krenuti u 19h!" - porodica Stefanović dala nam je jasne instrukcije.

"OK" - Sa našim dobro uigranim majstorima i uz dobru pripremu ne bi trebalo biti problema! Sa vremenskom prognozom na umu, toplotna pumpa i materijal su naručeni da budu na objektu 05. januara.

05. januar 2015. Naš instalaterski tim u sastavu: Srđan i Rade - su stigli na objekat tačno u 07:30h i odmah počeli da postavljaju zaštitnu foliju duž koridora kretanja. Isporuka toplotne pumpe i bojlera usledila je zahvaljujući dobroj logistici Viessmann-a, tačno na vreme.

Naš instalaterski tim montirao je prvo nosač za unutrašnju jedinicu toplotne pumpe, tako da je jedinica bila montirana i fiksirana na zid u 09:15h. Nakon toga usledilo je postavljanje spoljne jedinice toplotne pumpe i unošenje bojlera za sanitarnu vodu, koji su se "spakovani" u 10:00h našli na svom mestu.

Instalateri

Do 11:45h sve međusobne veze između toplotne pumpe i bojlera tople vode su instalirane, kao i cevi za hladnu vodu, toplu vodu i cirkulaciju.

U 13:00h su spojene cevi za grejanje novom toplotnom pumpom. Proveriti da li drži pritisak i nema curenja? Sve u redu. Jedva jedan sat kasnije, moguće je otpočeti elektro povezivanje.

Poseban cevni prelaz kojim treba povezati stari i novi deo sistema se u međuvremenu montira. Priključak na cirkulacioni krug sada može da se izvede.

Kod punjenja bojlera tople vode utvrđeno je da glavni kućni ventil za zatvaranje vode curi na jednom mestu. Majstori odmah zovu i naručuju potreban deo da im se donese na adresu. Završeno!

U 16:00h došlo je vreme: toplotna pumpa i bojler su napunjeni i odzračeni. Sistem se može pustiti u pogon.

Nakon što se sistem zagrejao na radnu temperaturu, može se isprogramirati grejanje po želji. U 17:30h sve je u optimalnom rasponu i vreme je za uvođenje naših kupaca u rad sistema.

Toplotna pumpa

Gospođa Stefanović traži da joj se sve detaljno objasni i uzima beleške: "Za šest meseci ću sigurno opet zaboraviti sve, a da zatim tražim u uputstvu – to mi je previše vremena." Tu pomaže nekoliko kratkih objašnjenja, jer je upravljanje ovim grejanjem "dečja igra". To zaključuje i Marko, 10 godišnji potomak porodice, koji će sigurno rado priteći roditeljima u pomoć ako oni zaborave kako se sistem prebacuje na režim "godišnji odmor".

Otac Goran, koji je bio u mogućnosti da prati "uživo" celi postupak instalacije sa posla putem sms-ova, radovao se sa suprugom i dvoje dece uspešnoj "jednodnevnoj montaži” usred zime i potom besprekorno ostavljenoj čistoj kotlarnici nakon završetka instalacije.

Tim NovogGrejanja zahvaljuje porodici Stefanović na poverenju koje su nam ukazali i želi joj puno toplih sati u svom domu!

Porodica Stefanović